Aκίνητα – Πού να αγοράσετε, πότε να πουλήσετε

Aκίνητα – Πού να αγοράσετε, πότε να πουλήσετε

Λιγότερες εκτιµάται ότι θα είναι το 2019, σε σχέση µε το 2018, οι ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας, καθώς ιδίως το διάστηµα 2016-2018 µεγάλος αριθµός ποιοτικών ακινήτων σε καλή τοποθεσία και σε χαµηλή τιµή άλλαξε χέρια, ενώ οι τιµές για πρώτη φορά ύστερα από µία δεκαετία αυξήθηκαν το 2018 σε ποσοστό 1,3%

Οπως εξηγούν µεσίτες στο «Εθνος», η ελληνική κτηµαταγορά λόγω της σηµαντικής ζήτησης από το εξωτερικό έχει, σε µεγάλο βαθµό, αυτονοµηθεί σε σχέση µε την υπόλοιπη οικονοµία, το τραπεζικό σύστηµα και την εσωτερική ζήτηση, που παραµένει χαµηλή. Γι’ αυτό το 2019, παρότι είναι χρονιά εκλογών, η ζήτηση για ακίνητα εκτιµάται ότι θα είναι ακόµη µεγαλύτερη, σε σύγκριση µε το 2018. Ωστόσο, πού υπάρχουν δυνατότητες για καλές τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά κατοικίας;

Οφέλη θα έχουν ιδιοκτήτες και αγοραστές κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας, µε το ενδιαφέρον να παραµένει υψηλό, κατά βάση από ξένους και σε µικρότερο βαθµό από Ελληνες, για αγορά κατοικίας στη Γλυφάδα, στον Αλιµο, στην Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη.

Το πρόγραµµα χορήγησης άδειας διαµονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις σε ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, σε συνδυασµό µε τις καλές αποδόσεις µέσω βραχυχρόνιας µίσθωσης µε επικρατέστερη την πλατφόρµα Airbnb, τροφοδοτεί τη ζήτηση για τις συνοικίες που βρίσκονται ή γειτνιάζουν µε την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου οι νέες οικοδοµές αυξάνονται και πληθύνονται. «Το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει να είναι υψηλό για τα νότια προάστια και κατά το 2019.

Ανοδικά εκτιµάται ότι θα κινηθούν η ζήτηση και οι τιµές για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη βασική γραµµή του µετρό, µήκους 9,6 χλµ., από τον Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό µέχρι τη Νέα Ελβετία. Το πρώτο εξάµηνο της νέας χρονιάς θα πραγµατοποιηθούν οι δοκιµές στη γραµµή του µετρό µε στόχο το 2020 να τεθούν σε λειτουργία οι 9 από τους 13 σταθµούς, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της Αττικό Μετρό.

Οι υπολειπόµενοι σταθµοί θα λειτουργήσουν αργότερα, ενώ το 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του µετρό προς Καλαµαριά που, µε τη σειρά της, θα λειτουργήσει σαν τονωτική ένεση για τις αξίες της τοπικής αγοράς ακινήτων. Επίσης, άνοδος τιµών έχει, ήδη, καταγραφεί στους 14 νησιωτικούς και µη προορισµούς όπου η Fraport αναβαθµίζει τα αεροδρόµια, καθώς η βελτίωση των συγκεκριµένων υποδοµών προσελκύει περισσότερους επισκέπτες και κατ’ επέκταση η ζήτηση για κατοικίες αυξάνεται. Τα έργα ολοκληρώνονται στους αερολιµένες Χανίων, Ζακύνθου και Καβάλας, ενώ µέσα στο 2019 προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους σε Κεφαλονιά, Ακτιο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάµο και Σκιάθο.

Περαιτέρω ενίσχυση των αξιών σε σπίτια αλλά και γη εκτιµάται ότι θα καταγραφεί σε περιοχές κοντά σε µεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino, το οποίο σε συνδυασµό µε το αναπτυσσόµενο αεροδρόµιο της Καλαµάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», έχουν ενισχύσει τις τιµές της τοπικής αγοράς ακινήτων. Η ζήτηση για ακίνητα στην περιοχή αναµένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, που διαχειρίζεται το Costa Navarino, ξεκίνησε λίγο πριν το τέλος του 2018 να πουλάει πολυτελή διαµερίσµατα και κατοικίες, ενισχύοντας το ευρύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Οι παγίδες των πλειστηριασµών Το 2019 αναµένεται να αυξηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί κατοικιών από τις τράπεζες, γεγονός που για ορισµένους επιτρέπει την εξασφάλιση στέγης. Υπολογίζεται ότι θα εκποιηθούν την επόµενη χρονιά ακίνητα όλων των κατηγοριών συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ µε στόχο τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο Μιχάλης Αθανασίου, διευθύνων σύµβουλος της Αθανασίου Κτηµατοµεσίτες, το e-auction µπορεί να κρύβει παγίδες.

«Ο υποψήφιος αγοραστής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ακίνητο, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σε κακή κατάσταση, απαιτώντας σηµαντικές δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης» εξηγεί. Επίσης, όχι σπάνια, τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί εµφανίζουν σηµαντικές πολεοδοµικές παραβάσεις, οι οποίες απαιτούν τη νοµιµοποίησή τους, διαδικασία αρκετά κοστοβόρα, όπως σηµειώνει. ∆εν λείπουν ακόµη οι περιπτώσεις όπου ορισµένες πολεοδοµικές παραβάσεις δεν τακτοποιούνται, µε αποτέλεσµα ο ιδιοκτήτης να µην έχει τη δυνατότητα µεταβίβασης του προβληµατικού ακινήτου.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως διευκρινίζει ο κ. Αθανασίου, µέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασµού θα µπορούσε κάποιος να αποκτήσει ένα ακίνητο σε τίµηµα χαµηλότερο, σε σχέση µε τα δεδοµένα της αγοράς. Απαιτείται όµως «καθοδήγηση από ειδικούς προκειµένου όσοι συµµετέχουν στη διαδικασία να αποκτήσουν το ακίνητο χωρίς να βρεθούν αντιµέτωποι µε προβλήµατα» καταλήγει.

Δημήτρης Δελεβέγκος
ethnos.gr