Γιατί χρειάζεται Τοπογραφικό στη δήλωση του Κτηματολογίου

Γιατί χρειάζεται Τοπογραφικό στη δήλωση του Κτηματολογίου

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας Κτηματολογίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα και οι απορίες, που έχουν οι πολίτες κατά την υποβολή των δηλώσεων των ακινήτων τους. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες είναι και ο τρόπος εντοπισμού του ακινήτου τους στον χάρτη του Κτηματολογίου καθώς επίσης και η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης τοπογραφικού.

Γιατί να καταθέσω τοπογραφικό;

Με τη δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προσκοµίσει επαρκή στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατός ο προσδιορισµός της θέσης (εντοπισµός) και των ορίων του δηλούµενου ακινήτου στους κτηµατολογικούς χάρτες. Η ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος είναι το καλύτερο μέσο, για να υποδείξει κάποιος το ακίνητό του και για να το προστατεύσει από κάθε αμφισβήτηση ορίων.

Είναι απαραίτητο το σύγχρονο τοπογραφικό;

Τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα «εξαρτημένα τοπογραφικά» διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο. Γι΄αυτό και πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού, καθώς κάνουν μοναδικό το ακίνητο στο χώρο. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική.

Μου είπανε ότι μπορώ να καταθέσω τις συντεταγμένες με GPS χειρός. Είναι σωστό;

Σήμερα η περισσότεροι έχουμε στο αυτοκίνητο ή στο κινητό μας εφαρμογή GPS, που βοηθά να εντοπίζουμε τη θέση ενός γηπέδου χωρίς όμως να έχουμε ακρίβεια. Η απόκλιση είναι μεγάλη (από 3 έως10 μέτρα). Έτσι μπορεί από λάθος να «μπούμε» στην διπλανή ιδιοκτησία και να υπάρχουν συνέπειες. Ο τοπογράφος είναι επιστήμονας και χρησιμοποιεί στη δουλειά του τοπογραφικό GPS καθώς και πολλά άλλα σύγχρονα μηχανήματα που εξασφαλίζουν την ακρίβεια των μετρήσεων.

Κάνω δήλωση καλλιεργητή στον ΟΣΔΕ και έχω τις συντεταγμένες του χωραφιού. Μπορώ να τις υποβάλω και στο Κτηματολόγιο;

Ναι μπορείτε να δώσετε τις συντεταγμένες του ΟΣΔΕ. Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι ορθά τα όρια του αγροτεμαχίου σας, αν οι συντεταγμένες δόθηκαν από γεωπόνο με GPS χειρός.

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι το εμβαδό της επιδοτούμενης έκτασης περιορίζετε στα όρια της καλλιέργειας, αφού έχουν αφαιρεθεί πουρνάρια, πετρώδεις εκτάσεις και γενικά ότι δεν καλλιεργείτε.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού